La Torre Mora

Retornant al tema de les torres de Xeraco, ací teniu una altra meravellosa actuació del meu poble front a l’art: la Torre Mora.

Situada a la Plaça de l’Església, de planta rectangular, tapial, amb 5m de costat x 12,5m d’alçària, la Torre Mora datava al voltant del segle XI. Es tractava d’una torre de vigia i de defensa situada pràcticament al centre del nucli urbà, on en cas de perill la petita població s’arrecerava de l’enemic; constava de tres cossos, on en la part de dalt de la qual, s’encenien les alimares sobre dues lloses de pedra quan s’albirava l’enemic. Al igual que la Torre de Guaita, el manteniment, reparacions i conservació, corria a càrrec del duc de Gandia, com a senyor del territori; açò s’extrau gràcies a un document d’establiment atorgat el 13  de novembre de 1723, on el comte de Gandia Lluís Ignasi Francesc de Borja afirmava: concedo en establecimiento y doy a censo perpetuo emphyteusis la Torre y patio con entrada de ella, en calle llamada la Mayor, que alinda  por un lado con casa del dicho Thomás Ferrer, por el otro con la iglesia nueva de dicho lugar, por las espaldas con tierra secano de los herederos de Joan Bofí.

La funció de la torre amb els anys, derivà a la de presó per estar en mans de l’ajuntament –a causa de la destitució dels drets senyorials i jurisdiccionals el 1811–, i més tard fou subhastada públicament, per a la fi, i el 1981 retornar a les mans de l’ajuntament. A pesar de ser un símbol del poble que fins i tot figura en l’escut del municipi, juntament amb la porta de l’església, el 1981, i sense raons aparents, fou enderrocada sense miraments, desapareixent un dels pocs vestigis històrics d’un poble ja amenaçat per la pèrdua de la consciència històrica. A principis de l’actual segle, es feren unes excavacions al voltant de l’Església i al lloc on es trobava la torre; d’aquesta sols quedaven les marques de l’excavadora.

Image

Image

Advertisement

Quant a 2012artvalencia

Blog dels alumnes de 5é de llicenciatura (Història de l'Art Valencià) i de 3r de grau (Història de l'Art Valencià Modern i Contemporani) de la Universitat de València
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La Torre Mora

  1. Marcel Mezquita Piles ha dit:

    És curios com la majoria de torres musulmanes van ser després pressons, concretament la de Benifaió de la qual jo vaig fer un treball sobre tecniques de construcció de béns inmobles, durant la guerra del francés va servir de presso, ademés pareix ser que la torre també es va adjuntar a la església no?. A Benifaió es va construir una fortalessa al costat de la torre de la qual no mes queden algunes restes.

    Bon post.

  2. R. Gregori Bou ha dit:

    Si, efectivament, la Torre es trobava al costat de l’Església. Aquesta abans es trobava en l’emplaçament de la mesquita, però el 1701 es decidí construir-ne una de nova al centre urbà, i amb els anys es feu l’Ajuntament. De fet fou l’ampliació d’aquest últim l’excusa que es donà per a tombar la Torre; una excusa sumament absurda com pots comrpovar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s